ÖLÜM BİR VARMIŞ BİR YOKMUŞ / Jose Saramago


4 Kasım 2016 Cuma

Günün birinde ölüm yok olmaya karar verse ve o günden sonra o ülkeye ölüm hiç uğramasa nasıl olurdu sizce?

“Muhteşem olurdu” dediğinizi duyar gibiyim.

Düşünsenize ölümsüzsünüz, her şey sonsuza dek sürüp gidecek. Hayatınızda neler değişirdi? Hani her şeyin çok daha güzel olacağını düşünüyorsanız şunu da sıkıştırayım araya da bir daha düşünün; zaman akmaya devam edecek. Yani yaşlılık ve hastalıklar ölümsüzlükle birlikte yok olmayacak.

Nasıl da yaşlı, hasta bir topluluk haline gelirdik sizce?
Yaşlı popülasyonunun her geçen gün artması, hastanelerin hastalara yanıt veremeyecek kadar dolup taşması, sosyal sigortalar kurumlarının ve emeklilik sistemlerinin çökmesi, huzurevi yaşlı bakım evi gibi mekanlarının sayısının artması, çalışan iş gücünün yetersiz kalmasının yanında “inanç” sistemi nasıl etkilenirdi sizce? Ölüm olmayınca camiler, kiliseler, sinagoglar dolar mıydı yine? Cennet cehennem kaygısı kalmayan, inanç sistemi çökmüş bir toplumda din kuralları geçerliliğini korur muydu acaba? Peki cenaze levazım işleri/işçileri, tabut üreticileri, mermer mezar taşı ustaları geçim kaynağını nasıl sağlar, bu durum ekonomiyi nasıl etkilerdi?

YA DA;

Ölüm ansızın geri dönmeye karar verseydi!
Ancak bu geri dönüşün koşulu ölecek kişilerin bir hafta önceden ölümden gelen bir bildiri ile öleceklerine dair tebligat almaları olsaydı. Yani kısaca insanoğlu ölmeden önce öleceği günü bilseydi nasıl bir süreç başlardı o ülkede?

Öleceğini öğrenen insanlar vasiyet yazıp, sevdikleri ile vedalaşıp borçlu olduklarına  borçlarını mı öderdi yoksa deneyimleyemedikleri farklı olgulara mı yönelirlerdi?
İşte tam da bu konuyu işliyor Usta yazar Jose Saramago’nun 1998 Nobel Edebiyat Ödüllü eseri “Ölüm Bir Varmışi Bir Yokmuş”.

Okurken okuru düşünmeye sevk eden bir yazar Saramago. Her satırında durup düşünülecek ip uçları sunuyor okura.

Gerçek edebiyat tadı duyumsamak isteyenlere “Kırmızı Kedi” yayıncılıktan çıkan; konu olarak politik eleştiriden felsefi akıl yürütmeye uzanan, bir kuram olarak inanç biçimlerini, felsefeyi doğum ve ölüm ekseninde ele alan eseri tavsiye ediyorum.

Pınar Yeşiltay Sevim
28.10.2016
Karşıyaka / İzmir


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.