GELİŞİM EVRELERİNDEN BİRİ;TUVALET EĞİTİMİ


13 Nisan 2015 Pazartesi

TUVALET EĞİTİMİ
 
Her çocuğun belli gelişim durakları vardır ve bu duraklarda oyalanma süreleri çocuktan çocuğa değişir. Bu durakların ilki “diş çıkarma” evresidir.  Ebeveyn için büyük heyecan, gurur kaynağı olduğu gibi aynı zamanda endişe ve kaygılı da bir dönemdir. Çocuğun huzursuz olduğu,  huy değiştirdiği ve fizyolojik olarak tepki gösterdiği bir evredir.
Diğer duraklardan biri “emekleme ve ilk adım” evresidir. Bu süreçte çocuk anne bağımlığından kurtulmakta ve bireyselliğini ispat yolunda ilk adımı atmaktadır. Yine hem ebeveynin hem de çocuğun kaygılı olduğu bir dönemdir. Yeni ayaklanan bir çocuk her an patlamaya hazır bomba gibidir ve çok dikkat edilmesi gerekir. Hem teşvik edilmeli hem de korkmaması ve fizyolojik olarak yara almaması için şiddetli düşmelerden korunması gerekir.
Bence bu duraklardan bir diğeri de “Tuvalet eğitiminin” verildiği dönemdir. Gelişim duraklarından en önemlilerindendir. Çünkü bebeğimiz artık büyümüştür ve algısı tamamen açılmıştır. Bu süreçteki bir çocuğa zorla bir şey yaptırmak artık mümkün olmadığı gibi 2 yaş sendromuna girmiş olan çocuk inatlaşmakta ve sizinle zaman zaman çatışmaktadır. Ayrıca psikolojik olarak bezi terk etmenin sorunsuz olması çok önemlidir. İleride ciddi psikolojik sorunun temeli olabileceği için süreç büyük dikkat gerektirmektedir.
Ve bence bir sonraki durak da “Okula başlama” evresidir.
Şahsi gözlemlerime dayanarak tanımladığım bu duraklardan 3.sündeyiz biz bu aralar kızımla. Aslında belki de biraz aceleci davranarak 4. Adımı üçüncü adımdan önce gerçekleştirdik ve okula adapte olup, uyum sağladık. Elbette oldukça sancılı bir süreç oldu ancak şimdi okulunu ve öğretmenlerini ne kadar sevdiğini ve okulda ne kadar mutlu olduğunu gördükçe doğru karar verdiğime inanıyorum. Okula uyum sağlama ve oryantasyon süreci oldukça zor gerçekleştiren Sudelina, sanırım okuldaki arkadaşlarını da gözlemleme şansı olduğu ve öğretmenimiz Leyla Hanımın da teşviki ile karar verdi ve “Anne ben artık bezlerimi çöpe atacağım” dedi.

Benim bir anne olarak en çok korktuğum süreçlerden biriydi Tuvalet eğitimi süreci. Belki duyduğum olumsuz örnekler belki de algısal nedenlerle (Sudelinanın değişime kapalı olması, eşyalarına fazlaca bağlı olması, gelenekselci olması ve inatlaşması) mümkün olduğunda ertelemeyi planlıyordum. Yani en azından şöyle bir yaz gelsin diye bekliyordum. Belki de kendimi hazırlamayı umuyordum.
Ne mi oldu?
Bez poşetini alıp çöpe attık. Kızıma rengarenk, desen desen onlarca (sanırım 45-50 adet) kilot ve atlet aldık. Bezimizi çıkardık ve kilot giydik.İlk gün olan cumartesi günü sanırım henüz kontrol mekanizmasını kuramaması sebebiyle % 50 başarı sağladık. Daha doğrusu aslında %100 başarı sağladık. Evet ufak tefek kazalar ve tuvalete yetişememeler oldu ama hiç bezini aramadı ve sürece adaptasyonu çok başarılıydı. İlk gece sadece 1 kez kaza yaşadık. İkinci gün çok daha başarılı geçti. Pazar sabahı kahvaltı için dışarıya çıktık ve çıkarken tuvaletimizi de yanımızda götürdük. (lazımlık). Her 20 dakikada bir anımsattım ve tuvaleti olup olmadığını sordum. Olduğunda yaptı olmadığında, olmadığını söyledi ve ve ve günü hiç kaza yaşamadan tamamladık. Gece de aynı şekilde sorunsuz geçti ve kızım şimdi okulda. Okuldaki ilk günün nasıl geçtiğini öğrenmeyi merakla bekliyorum.
Tuvalete alıştırma süreciye ilgili şunu deneyimledim ki:

1.       Çocuğu zorlamadan ve ısrarcı olmadan başlamak gerekiyor

2.       Hatta çocuğun kendisinin karar vermesini sağlamak gerekiyor

3.       Çocuğu teşvik etmek, mümkünse akranlarını gözlemlemesini sağlamak faydalı oluyor

4.       Renkli ve desenli çamaşırlar motive ediyor

5.       Karar veren çocuk için yer fark etmiyor illa sesli renkli oyuncaklı bi dünya para tutan tuvaletlere gerek yok, sıradan bir ikea lazımlığı bile iş görebiliyor.

6.       Ödüllendirme sistemi ve taktir etme müthiş bir motivasyon kaynağı olabiliyor.
7.    Annenin kararlı olması ve beze dönmeyi düşünmemesi gerekiyor,
8.   Gerçekleşen minik kazalarda sabır göstermek şart ve moral bozmamak lazım

Her tuvaletini yaptığında sarılıp birbirimizi öptük ve artık ne kadar da büyüdüğünü söyledim. Tuvalet eğitimine uyumsa sağladığı için teşekkür ettim.  O da “Rica edeyiiim” dedi.

Bir durakta daha başarı ile dinleniyoruz biz ve yeni yolculuklara bezsiz devam etmek istiyoruz.

Pınar SEVİM

13.04.2015

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.