Seçime Günler Kala, Bir Kadın’dan Adaylara ÖNERİLER…


13 Mart 2019 Çarşamba


Seçime Günler Kala, Bir Kadın’dan Adaylara ÖNERİLER…

Seçime günler kala adayların meydan muharebeleri gitgide hızlanmakta. Her şehirde, her ilçede bir köşe kapmaca, projelerine inandırarak ikna etmek çabası ile adaylar ve partililer yer yer etik, zaman zaman gayri ahlaki propogandaları ile halka ulaşma sevdasında…

Gün geçmiyor ki kutsal ittifakların seçilmiş adaylarından karşı tarafı suçlayacak, yapılmayanı vurgulayacak biraz da kişiselleştirilmiş söylemler duymayalım. İzmir’den Iğdır’a, Sinop’tan Hatay’a tüm siyasiler top yekün kendilerinİ görünür kılma, kendilerine inandırma sevdasında.  Ehh tabi siyasette hele ki seçim öncesi “görünür” olmak hayati önem taşımakta.

Bir kadın, bir anne, bir vatandaş, bir seçmen olarak, seçim sonrası sürece kadar siyaset diyetimi devam ettirmek suretiyle susmak üzere ilk ve son kez naçizane önerilerimi sunmak isterim.

  • Lütfen propogandalarınızda ölçülü olun, tutmayacağınız hadi tutamama ihtimaliniz olan diyelim sözleri sarf ederek hem seçmeni hem de kendinizi kandırmayın, çünkü kollektif bilincimiz her ne kadar balık hafızalı olsa da aptal değil!

  • Biliyoruz ki insan doğasının karmaşıklığı gibi toplumsal yapılar da aşırı derecede karmaşıktır bu nedenle her kesimi kucaklayan, kimseyi ötekileştirmeyen adaylara ihtiyacımız var hele ki konu kadınsa! Sadece seçim öncesi değil seçim sonrası süreçte de kadına yönelik yapacağınızı iddia ettiğiniz projelerde kadına değer verdiğinizi hissettirin, kadınların günümüzde pozitif ayrımcılığa ihtiyaçları olduğunu unutmayın. Hele ki kendi partinizdeki sizin için emek veren kadınlara lütfen sahip çıkın!

  • Çocuk üzerinden siyaset yapmıyor olsanız da aslında siyaseti gelecek için yapıyorsanız çocuğa yönelik projelere yer vermezseniz daha da önemlisi seçilince çocuğa yönelik yeni nitelikli projeler üretemezseniz aslında asıl amacınız olan “hizmet” noktasında eksik kalacağını unutmayın. 
  • Kadın sığınma evleri, kadın sosyal tesisleri-projeleri, kadın üretim haneleri, kadın istihdamı noktasında söz verin ve seçilince de sözünüzü tutun. Hatta bize öyle projeler üretin ki işte bu diyelim.
  • Elbette çalışacağınız stratejik kişiler sizin bakış açınıza sahip kişiler olacaktır bunu normal görüyoruz ama ne olur seçilince belediyelerin içlerini sadece kendi taraftarlarınızla doldurmak yerine nitelikli insan kaynakları seçme noktasında insaflı olun. Sadece iş üretmiş olmak için kimseyi istihdam etmeyin, kimseyi de gereksiz yere işinden etmeyin.
  • Şu son dönemlere damga vuran ve algı yönetiminin olmazsa olmazı olan mağdur edebiyatını bir kenara bırakın, çünkü artık mağduruz diyenlere inanmıyoruz. Hükümet desteklemedi, muhalefet engelledi, çorbanın tuzu azdı, pilavın suyu kaçtı … işin mutfağında olan bizler için inandırıcılıktan uzak ve samimiyetsiz kalıyor. Mağduriyetinize ve mağduriyetlerimize getireceğiniz çözümlerle gelin bize.
  • Lütfen sizden olmayana olan saygınız göstermelik olmasın. Mini etekli de olsa türbanlı da içtenlikle saygı duyun. Seçim sonrası sizden bizden ayrımına girmeyin ki hep birlikte “bizden olmayanı da” kazanarak kitlenizi genişletin.
  • Allah aşkına seçimi kazanınca “ne oldum delisi” olmayın. Evet başkan olacak, ili ilçeyi yöneteceksiniz ama unutmayın ki konu insan olunca bir başkan ile bir çöpçünün onuru arasında fark yoktur. İnsana insan olarak değer verin, seçmeni hele ki sizden olmayanı asla küçümsemeyin.
  • Aşırı iletişim ve karmaşık söylemler verilecek olan kararın kalitesini düşürüyor. Bizlere açık anlaşılır projelerle gelin! 
  • Biliyoruz ki siyaset doğru mesajı, doğru insana, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru biçimde sunulduğunda işe yarar. Lütfen cenaze evlerinde, doğum günlerinde bizleri ziyaret edin ama amacınız uzun uzadıya mesaj vermek olmasın.
  • Siyasetin temelindeki retorik sanatının köşe taşlarındandır kendi reklamını yapmak. Elbette reklamınızı yapın ama ne olur bunu yaparken kendinizi doğrudan övmeyin, siz anlatın bırakın biz inanıp sizi övelim. Ya da illa övecekseniz lütfen bunu ustalıkla yapın.
  • Asıl varken kimse surete yüz vermez. Özgün olun, özgün projeler üretin. Evet siyaset yapısı itibari ile aynı şeyi farklı cümlelerle yeniden ve ilk kez ifade ediyormuşcasına yapma sanatıdır ama sanatı icra ederken de sizin de özgün söylemleriniz olsun. Kısacası ne olur önce kendiniz olun. Şive değiştirmeye, ben de sendenimcilik oynamaya gerek yok. Batı’lı da Doğu’lu da kabul edilirsin çünkü biz kadınlar seçmen olarak kökeninize değil zihniyetinize önem veriyoruz.
  • Öncelikle artık bizzat kendi varlığınızın politika olduğunu unutmayın. Kamusal alanlarda mutlaka imajınızı koruyun.
  • Sevmiyor ya da hayatınızda hiç tatmamış olabilirsiniz ama herkesin göreceği yerlerde simit yemek sizi hedefe taşımaya yardımcı olabilir. Bizden, halktan olun. Ama bunu sadece seçim öncesi dönemde değil tüm siyasi yaşamınız boyunca hatta tüm hayatınızda yapın. Halktan olmak sizi sıradan değil sıra dışı yapar. Yeter ki göstermelik olduğunu gözümüze sokmayın. 
  • İnsanlar tanıdık olanı, tanıdık geleni sever ve dinler. Eğer seçim öncesi gönül fethedemediyseniz, son dakika adaylığınız ilan edilince gündeme geldiyseniz ve tanınmaya çalışıyorsanız inandırıcı olmaya çalışmak, tanış görünmek yerine öyle şeylerle gelin, öyle projeler koyun ki önümüze oyumuzu size verelim. Çünkü özdeşlik dediğimiz şey ancak kapıyı açar, ama anlaşılmak o kapıdan girmenizi sağlar, izin verin sizi anlayalım.
  • Lütfen giyiminize azami özen gösterin. Bakımlı olun, çok zor olduğunu çok çalıştığınızı biliyoruz ama kişiliğiniz artık yapacağınız siyasetin aynası bizim için.
  • Mütevazi olun lütfen tepeden bakmayın. Hele sizden olmadığını düşündüğünüz kişilere karşı asla!
  • İçinde bol “küreselleşme”, “global ekonomi”, “interaktif” “ekolojik” geçen söylemlerinizin içi dolu olsun, doğru yerde ve zamanda kullanın ki inanalım.
  • Bizlere kardeş olarak baktığınızdan şüphemiz yok kadınlar olarak, lütfen sonsuza kadar o şekilde bakmaya devam edin ve hatta bunu tüm partililere öğretin.
  • ÇOK ÇOK ÖNEMLİ NOT: Kaldırımlarla daha fazla oynamayın. Topuklu ayakkabılarımızla da spor ayakkabılarımızla da yürüyecek kaldırımlarımız olsun yeter, söküp söküp yaparken nereden yürüyeceğimizi bilemiyoruz!
Pınar Yeşiltay Sevim
@Okuyananne

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.