DOĞADAN GELEN SAĞLIK


19 Şubat 2018 Pazartesi

GELENEKTEN “GELECEĞE” AKTARLIK
TOPRAK BAHARAT

Şifanın kaynağı, yemeklerin eşsiz lezzet aroması, sıhhatin olmazsa olmazı ve illa k ilaçların ham maddesi olarak biliriz biz bitkileri ve baharatları. Hem nimet, hem lezzet hem de devadır her derde. Lokman Hekim boşuna dememiş deva bitkilerde diye…
Aktarlık yüzyılımızda, doğala ve öze dönme gereksinimimiz (herşeyin yapaylaşması ile)bir yandan yok edip diğer yandan yeniden benimsememiz ile son zamanlarda daha da değeri fark edilerek benimsenen-önemsenen bir meslek.
Bilinç düzeyinin artması ile öze dönüş, doğala yönelme, organik ürünleri tercih etme bilinci de hâkimiyet kazandı.Artık insanlar mümkün olduğunca ambalajlı işlenmiş ürünler almamayı ve doğal ürünler tercih etmeyi ve doğal yöntemlerle beslenip, doğal yollarla iyileşmeyi ve lezzet arttırıcı kimyasallarla işlenmiş gıdalardan uzak durmayı tercih ediyor. Elbette bu anlamda herkesin aynı bilinç düzeyinde olduğunu söylemek mümkün değil, ancak bilinçliliğin her geçen gün artması sevindirici. Söz konusu bilinçliliğin artmasını kendine sorumluluk edinmiş ve bu anlayışla bir girişimcilik örneği sergileyerek “toprak baharat” markasını yaratmış olan Seda hanım ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sevgili Seda Hanım; öncelikle girişimci ve doğal bir anne-kadın olarak kendinizi tanıtır mısınız?


Merhaba Pınar hanım;  Öncelikle bizlere kendimizi tanıtma fırsatı sunduğunuz için teşekkür ederim.1982 İstanbul doğumluyum. Daha önceleri güzellik uzmanlığı yapıyordum. Evlendikten sonra eşimle birlikte dedelerimizden bizlere kalan aktarlık mesleğine ağırlık verdik.
Biz yeni nesil olarak 20 senedir dedelerimizden bu yana 50 senedir aktarlık mesleği içerisindeyiz. 2 şubemiz ve Hekimoğlu markası ile kendi ürünlerimizi piyasaya çıkartıyoruz.

Aktarlık Yüzyıllardır bilinen ancak bizim kuşaklarımız tarafından belki e hakkınca tanınmayan bir meslek. Bize kendi tabiriniz ile “aktarlığı” anlatabilir misiniz?
Aktarlık maalesef ki günümüzde sadece baharat satılan yer olarak biliniyor.
Ama yüzyıllar öncesinden İbn-i Sina insanları bitkiler ile tedavi eden bir bilim insanıdır. Bir çok kür ve tarifleri günümüzde uygulanır ve şifa olur. Günümüz de kullanılan ilaçlarının formüllerinde İbn-i Sina'nın tariflerinden yararlanıldığı bilinmektedir.
Bir çok derdin şifası doğada yeter ki güvenilir ve dürüst bir aktar'a denk gelmeniz  önemli.

Bir yandan şifa diğer yandan lezzet kaynağı olan baharatlar için neler söylemek istersiniz? Türk milleti olarak en çok tercih ettiğimiz baharatlar hangileri?

Bizler Türk Mutfağında belli başlı pul biber,karabiber,kimyon,nane ve kekik baharatlarını tüketiyoruz.
Anadolu Mutfağında; Tarhun,reyhan,sumak,kişniş  baharatları genelin bilmediği fakat Anadolu'da çok kullanılan  baharatlardır.
Zamanla kültürümüze Dünya Mutfağından bir çok baharat eklendi.
 Dünya mutfağında kullanılan; Köri,Kajun,kakule,safran baharatları da mutfağımızda yerini almaya başladı.


Baharat alırken nelere dikkat edilmeli?

Öncelikle sadece baharat olarak sınıflandırmayalım. Baharat ve Bitki olarak ele alalım.
Maalesef ki çok kâr etmek için bir çok hile uygulanıyor.Öncelikle alışveriş yaptığınız aktara güveniyor olmanız önemli!!
*Sattığı mâlın garantisi satıcıdır.
*Sizi ne kadar bilgilendirdiği nasıl önerilerde bulunduğu önemli
*Sizin onu onun sizi tanıyor olması her iki taraf için sağlıklı alışverişin temeli
*Baharatlarda lezzet koku ve renk ilk dikkat etmeniz gerekenler
*Ürünün satıldığı yada muhafaza edilme şekli ikinci dikkat etmeniz gereken şeydir.
*Sonrasında tabii ki sizin ürünü muhafaza etme şekliniz
*Muhakkak cam kavanozlarda nemden ve güneşten uzak muhafaza etmelisiniz.
*Kavanozunuzun alacağı ölçüde almak 
*Az ve sık baharat almak taze olarak tüketmenize yardımcı olacaktır.
*Bitkiler de de hemen hemen aynıdır.
*Bitkilerin tazeliği renginden dokusundan kokusundan hemen belli olur.
*Kesinlikle aldığınız ambalaj içerisinde saklamayın.(poşet v.b) 

“Damak zevki” deyince ilk aklımıza gelen belli başlı lezzetler olarak biber türevlerini, kuru nane, kekik, kimyonu biliyoruz. Biz hanımlar için önereceğiniz özel baharat ve tarifler var mı?

Son dönemlerin popüler baharat karışımı olan KAJUN Baharatı Dünya mutfağında da kabul görmüştür. En son kendi markamız bünyesine Kajun baharatını ekledik.
Özellikle patates kızartması üzerinde mükemmel bir lezzet şöleni oluşturuyor.
Tarif:
Fırında kanat ve minik patates
Malzemeler:
1 kilo kanat
1 kilo minik patates
10-15 adet arpacık soğan
Kajun Baharatı 
Yağ
Yapılışı: Tavuk , patates , arpacık soganları ayrı kaplar içerisinde Kajun Baharatı ile marine ediyoruz.
Daha sonra fırın tepsisi üzerine yağlı kağıt serip malzemeleri yan yana dizip 200°C fırında pişiriyoruz. 
Afiyet olsun.

Kendi ürettiğiniz özel ürünleriniz olduğunu biliyoruz. Biraz spesifik kendi ürünlerinizden ve neden bu ürünlere öncelik verdiğinden bâhseder misiniz? 

Kendi markalarımız Hekimoğlu ve Hekimhane'dir.
İlk çıkardığımız ürünümüz Hekimoğlu Çörek otu yağı… 

Neden; piyasada çok fazla bilinen bir ürün ve doğalını bulmak yok denecek kadar az maalesef ki bir çok ürün ya  posası ile birlikte ambalajlanıyor yada hiç kokusu yok.
Biz sıkım işleminden sonra 2 ay kadar dinlendirip ondan sonra doluma başlatıyoruz. Oldukça berrak bir ürün elde ediyoruz ve bu şekilde ambalajlıyoruz.


Ardından Hekimhane markamız ile Keçiboynuzu Özü ve Karadut Özü geliyor. Piyasada çok güvendiğimiz bir firma ile çalışıyoruz ve çocuklar lezzetine bayılıyor. İçeriğinde şeker ilavesi yoktur. Glikoz veya her hangi bir katkı maddesi içermiyor. 

Neden; pekmez değil de Öz derseniz Pekmezler yapım aşamasında bir miktar şeker ve kaynama işlemine mâruz kalıyor.Öz ise düşük ısıda vakumlama işlemi ile yapılıyor. Ve içeriğindeki önemli vitamin ve mineral değerlerini kaybetmiyor.

Yeni çıkan ürünümüz Kajun Baharatı… Genellikle restaurantlar da patates kızartması fırın patates ve ızgara tavuk ve et çeşitlerinde karşımıza çıkıyordu.
Artık mutfaklarımızda et ve tavukları marine edebilir, patates kızartmasının üzerine  serperek  yeni lezzetleri keşfedebilirsiniz.


Girişiminizi taktir etmemek elde değil. Kültürümüzün en değerli mesleklerinden birine sahip çıkmanız, geleneksel bir mesleği teknoloji ve sosyal medya ile buluşturmanız tam bir inovasyon örneği. “Toprak Baharat” markası ve iş fikri nasıl doğdu?

Aktarlık mesleğini 1964 yılında dedelerimizden bayrağı teslim alıp bugünlere getirme çabasında olan insanlardan sadece biriyiz.
Bu mesleğin insanlara daha faydalı olabilmesi için araştırma ve geliştirme  (Ar-Ge) çalışmalarımızla ürünlerimizi itina ile hazırlamaktayız.
Toprak Baharat; Topraktan gelen şifa olması nedeniyle oğlumuzun adını da Toprak koyduk Toprak'a bizde miras olarak bize dedemizin verdiği bayrağı teslim etmek üzere aracı olduk.

 Toprak Baharat’ı diğerlerinden farklı kılan nedir? 
Bizi farklı kılan sadece “GEÇMİŞİMİZ”

Bu işin uzmanı olarak bizlere özellikle önereceğiniz spesifik sırlarınız var mı? Örneğin; Kozmetik, gençlik, güzellik arayışında olanlar için önerileriniz nelerdir?
Özel formüllerimiz bizlere dedelerimizden kaldı.
Detaylı bilgi için bizlere ulaşabilirler.

Peki ya saç dökülmesi, saç sağlığı, cilt-güneş lekeleri, akne izleri gibi dertten muzdarip olanlar için neler tavsiye edersiniz?
Saç dökülmesinin nedeni kan değerleri ile alakalı olabilir. Kan değerleri ile alakalı saç dökülmelerinde özel hazırlanmış Hekimoğlu saç bakım kürü ve kan değerlerini yükseltici formüller önermekteyiz.
Cilt bakımı akne izleri için Aynı Sefa yağını tavsiye edebilirim.
Güneş ve cilt lekeleri için bezelye özlü kremi tavsiye ederim.

 Benim gibi çocuğunun iştahsızlığından muzdarip anneler… (iştah, bağışıklık güçlendirme ..vb)
Bağışıklık sistemini güçlendirici doğal antibiyotik olarak bilinen Propolis’ten faydanılabilinir. Bal, polen, arı sütü, meyve ve sebze ekstraları ile hem bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hem de çocuğun iştahının açılmasına yardımcı olabiliriz.

 Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Size ulaşmak isteyen okuyacılarımız için iletişim kanallarınızı ve adreslerinizi sorsam.
İnstagram :@toprakbaharat
Facebook :Hekimoğlu Doğal Ürünler 
Adres: Toprak Baharat Doğal Ürünler
Fevzi Çakmak Mah. Sultan Murat Cad. No:16/A Sefaköy/ İstanbul
Tel:05330917334

 Eklemek istedikleriniz.
Hekimoğlu ürünlerimizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
Hekimoğlu adına çıkan diğer ürünlere ve sosyal medya hesaplarına itibar etmeyiniz.
Hekimoğlu adına çıkan ürünlerimiz sadece kendi hesaplarimizdan duyurulur.
Takipçileriniz sevgi ile kucaklıyorum 

Hoşçakalın sevgi ile

Pınar Yeşiltay SEVİM
OKUYANANNE

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.