Uyku Eğitimi


23 Aralık 2016 Cuma

Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığım 
"EYVAH! ANNEM BİR PSİKOLOG" kitabımız Cenevre Fikir Sanat Yayıncılıktan çıktı. Uzman Psikolog Sinem Demirel Balcı tarafından itina ile kaleme alınan ve titizlikle hazırlanmış olan "EYVAH! ANNEM BİR PSİKOLOG" adlı eserden bir alıntı ile kitabımızın tanıtımını yapmak ve tüm annelere önermek isterim. Gerçekten kaliteli içeriği, uzman önerileri ve uzmanımızın kızının adına dile getirilmiş Defne'nin iç sesleri bölümleri ile gerçek bir yol haritası niteliği taşıyor eser.

Anne çocuk kategorisinde yazmak da yayına hazırlamak da yayıncılıkta oldukça emek ister, yazarım Sinem Demirel Balcı'ya emeğinden dolayı tüm anneler adına teşekkür ederim.

Bakın Uzman Psikolog Sinem Demirel Balcı "EYVAH! ANNEM BİR PSİKOLOG" da Uyku eğitimi konusunda neler anlatıyor bizlere;


UYKU EĞİTİMİ

İlk yıllar bebeğimiz psiko-sosyal gelişim basamaklarından güvene karşı, güvensizlik dönemindedir. Yani dünya güvenli bir yer mi, değil mi? anlamaya çalışır. Bu güvende istek ve ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığına, olduğu gibi kabul edilip sevilmesine, duygusal olarak karşılık verebilmemize, bunların da sürekli halde olmasına bağlıdır.  Birlikte uyumak bebeğin verdiği sinyallere karşılık verebilmemiz ve kendisini güvende hissedebilmesinin sürekliliği için önemlidir. Bebek böylelikle acıktığında, kolayca doyurulabilecek, ihtiyaç duyduğunda annenin sesini ve sıcaklığını hissedebilecektir. Tüm bunlar bebeğin anneye güvenli bir şekilde bağlanmasını kolaylaştıracak, stres tepkilerini azaltarak, bağışıklığını güçlendirecektir. Birlikte uyumaktan kasıt aynı yatak değildir. Annenin hemen yanı başında olan, kolayca ulaşabileceği bir beşik, bebeğin güvenliği (ezilme riski) açısından daha uygun olacaktır.

Uyku eğitimi konusunda farklı görüşler ve yöntemler vardır. Öncelikle tek bir doğrunun olmadığını belirtmek gerekir. Çünkü her aile yapısı ve bebek, ayrıca kurdukları iletişim biçimi farklıdır. Bebeğin bize verdiği ipuçlarını takip ederek neye ihtiyacı olduğunu anlayabilir, bunu kendi yaşantımıza nasıl uyarlayabileceğimizin yollarını deneyerek bulabiliriz.

Uyku eğitimi vereceğim diyealtı aylık bebeğin ağlayıp ağlayıp uykuya dalmasına göz yummak, ne yapsam da fiziksel yakınlık ve güven ihtiyacım karşılanmayacağı travması yaşamasına, bebeğin duyarsızlaşmasına neden olabilir. Bu anneyle ve ileriki yaşamında kuracağı bağlarla ilgili ciddi bir travmadır. Kaldı ki erken bebeklik döneminde bebeğin başka bir odada tek başına uyumasının kişilik gelişimini olumlu yönde etkilediğine dair bir kanıt da yoktur. Zaten vakti geldiğinde kazanabileceği becerileri zamanından önce kazandırmaya çalışmanın, deneyen bir anne olarak da uygun olmadığını düşünüyorum.

Yapmakta olduğunuz şey size kendinizi iyi hissettirmiyorsa bırakın, annelik içgüdülerinize güvenin.
Bebekler özellikle ilk aylarda sık uyanır. Anne sütünün düşük kalorili olması nedeniyle bebek sık acıkır ve uyanır. Bu da onu ani bebek ölümlerinden koruyan yaşamsal bir fonksiyondur.  O nedenle sabır güzel anne, bir daha böyle bir dönem olmayacak, bir daha bu aylarda, bu kadar küçük, bu kadar sana muhtaç, minik bir varlık olmayacak keyfini çıkar. Unutma bebeğin sana ne kadar güvenle bağlanırsa o oranda güvenle bağımsızlaşacak.Sevgili anne, biliyorum bu süreç bin yıl sürecek ve hiç bitmeyecek gibi geliyor. Ancak uykusunda mışıl mışıl uyuyacağı günler gelecek, hatta kendi kendine yürüyecek, yemek yiyecek, kendini çok daha kolay ifade edebilecek, oyunlar oynayacak, sana olan ihtiyacı giderek azalacak.

Bebeğinizin odasını ayırma yaşı konusunda annelerin kafası karışıyor. Ancakyavrunuzun ve sizin hazır oluş zamanı değişebilir. Bu tamamen sizin koşullarınıza, ilişki biçiminize ve onun ihtiyaçlarına bağlıdır.Dönem dönem denemeler yapıp gözlemleyebilirsiniz.Çünkü bir kez bağımsız uyumayı öğrendiğinde bundan geri dönmenizi, yeniden sil baştan ve çok daha zor bir şekilde uyku eğitimi vermenizi gerektirir. O nedenle annenin de kendisini hazır hissetmesi gerekir. Ancak birçok değişimin aynı zamana denk gelmemesine dikkat etmeliyiz. Hem emmeyi bırakmak, hem tuvalet eğitimi vermek, hem de bağımsız uykuya geçmek aynı zamanda olmamalıdır. Acele etmeyin, bebeğiniz büyüyor ve birçok beceriyi kazanıyor. Hepsinin bir anda olması daha birine bile adapte olmakta zorlanan bebeğiniz için kolay olmayacaktır.

Kendinizin ve bebeğinizin hazır olduğu zaman kademeli olarak odasını ayırabilirsiniz. Kendi yanınızda uyutup, sabah yeniden alabilir. Kendi kendine uyumaya geçişi kolaylaştırabilirsiniz.
Sonrasında odasında uyuyana kadar yanında durup derin uykuya daldıktan sonra ayrılabilir, ne zaman ihtiyaç duysa yeniden onun odasına giderek uyuyana kadar kalıp, odanıza geri dönebilirsiniz. 
İleri yaş dönemleri için de uyku önemli bir bağımsızlaşma göstergesidir.On yaşında hala anne ve babasıyla yatan çocuklar duyarsınız. İlk bebeklik dönemlerinde güvenli bağlanma yaşanamazsa güvenli bir şekilde ayrılma da yaşanamaz. Çoğu zaman da anne ya da baba kendi suçluluk duyguları yada duygusal ihtiyaçları nedeniyle çocuğun bağımsızlaşmasına izin vermezler. Yani birlikte yatmak işlerine gelir.Bu çocuğun hem kişilik gelişimini, bağımsızlaşabilme becerilerini, hem de cinsel gelişimini negatif bir biçimde etkiler. Bazen çocuklar korkulu bir rüya gördüklerinde anne babalarının yatağına gelirler. Böyle durumlarda biraz güç olsa da yatağınızdan kalkıp, çocukla birlikte kendi odasına giderek, o derin uykuya dalana kadar yanında olduğunuzu hissederek güvenle uykuya yeniden dalmasına yardımcı olabilirsiniz. Biliyorum siz de derin uykudayken bunu yapmak biraz zor görünüyor. Ancak çocuğunuzun her akşam yanınıza gelip uykunuzu bölmesini ve rahat bir uyku uyuyamamanızı önleyecektir.

Uyku ve beslenme ile ilgili ritüellerin oluşması, size ve dünyaya güveni açısından önemlidir. Ancak tüm bunları onun rehberliğinde yapmalıyız. Tıpkı vals yapar gibi, bir uyum içinde olmalı, o ritmi kurmaya başlamalıyız.


DEFNE'NİN İÇ SESİ "Şimdi böyle konuşmak kolay tabii. Tecrübe ettin bende, durup durup başka odada yatakta yatırma denemelerin oldu. Bir çığlık bir kıyamet, anlattım sonunda derdimi. Bu iş öyle kitaplarda yazıldığı gibi olmuyor. Şu teyzenin bebeği sekiz oldu mu kendi yatağında deliksiz uyuyormuş. Bak annecik başka bebekleri bilmem ama benim sana ihtiyacım var. Zaten seni az görmeye başladım bir gidiyorsun ta hava karardığında geliyorsun. Senle oynamaya, kollarında olmaya, kokuna, sesine daha çok ihtiyaç duyuyorum haliyle. Gece bir uyanıyorum bakıyorum yanımdasın. Tamam diyorum herşey yolunda. Nefes alışverişin, kokun, sıcaklığın, arada bir uzanıp okşaman, pışpışlaman beni rahatlatıyor.  Bana kalsa sen yatana kadar seninle olmak isterim. Bir gece kalktım baktım ne göreyim, beni uyutup uyutup babamla film izliyormuşsunuz. Buna az bozulmadım ama hadi senin de ihtiyaçların karşılansın diye ses etmedim."

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.