Okunası Kitaplar: PERŞEMBE ANNELERİ


23 Haziran 2016 Perşembe

Hayatta iyikileriniz ne kadar fazla ise o kadar zenginsinizdir. Aylin Çalışkan nam-ı diğer Aylin Anne ile tanışmak ve Perşembe Anneleri kitap projesinin yayınlanması konusunda fitili ateşleyici olmak da benim en değerli "iyiki"lerim arasına girdi. Hele hele böylesine nitelikli bir kitabın hem editör hem de Genel Yayın Yönetmenliğini yapmak ise kelimelere dökülemez bir haz benim için. Yüreğine sağlık yol arkadaşım Aylin Anne...

Kitabın yazmış olduğum basın bültenini basına göndermeden önce buradan siz değerli takipçilerim ile paylaşmanın heyecanını yaşıyorum.


 ÖZVERİLİ ANNELERİN
ÖZEL ÇOCUKLARI HAKKINDA
HER ŞEY BU KİTAPTA!
 

“P E R Ş E M B E A N N E L E R İ”


Hürriyet Gazetesi' nin internet sitesinde yazdığı köşe yazıları, hazırladığı şahsi bloğu, yaptığı röportajları ve Türkiye’nin hemen her yerinde verdiği seminerleri ile ebeveynlerin yaşam koçu ilan ettikleri değerli eğitimci AYLİN ÇALIŞKAN, “Perşembe Anneleri” adlı eserinde, Özel gereksinimli 15 çocuk annesi ile yaptığı söyleşiler ve deneyimli annelerin birikimlerinden faydalanarak çocuk yetiştirmek konusunda önemli bilgiler veriyor. Ebeveynlik mücadelesinde dik durabilmek ve umudunu yitirmeden yol alabilmek adına yazılmış referans bir yol haritası.

Ebeveynlik yolculuğunda pek çok annenin yolunun bir kez olsun kesiştiği Aylin Çalışkan (Aylin Anne),  Cenevre Fikir Sanat Yayınları’ndan çıkan ilk eseri Perşembe Anneleri seçkin kitabevlerinde yerini aldı.


Perşembe Anneleri, 15 farklı ve özel gereksinimli çocuk annesiyle yapılan samimi söyleşiden oluşuyor. Her bir röportaj kendi başına ele alındığında bambaşka bir eser konusu olacak kadar derin, her bir annenin evladı ve diğer çocuklar için verdiği mücadele ayakta alkışlanacak kadar onurlu ve değerli. En önemlisi de tüm ebeveynlere yol haritası olacak zengin bir içeriğe sahip.

Eserinde yer verdiği anneleri Bir koltuğa neredeyse on karpuz sığdıran, İçindeki yılmaz savaşçı ve yol açan rehber hep aktif olan annelerin öyküleri şeklinde özetliyor Aylin Çalışkan, son dönemde raflarda görmeye alışık olduğumuz popüler anne/çocuk eğitim kitaplarında olduğu gibi, ithal düşünceleri süslü kelimelerle sunmak yerine; içten samimi ve gerçek yaşanmışlıklarla dolu bir deneyim kitabıyla çıkıyor karşımıza.

Bu dünyaya tertemiz ancak farklı niteliklerle gelen çocuklarımızın hem fizyolojik ihtiyaçlarına hem de özel eğitim anlamında gereksinimlerine değinen yazar, bir anlamda röportajlarını diğer özel gereksinimli çocukların ailelerine ışık tutacak sorularla yönlendiriyor ve can alıcı tespitlere ulaşılmasını sağlıyor.

Otizm’den Selebral Palsi’ye; Epilepsi’den Cam Kemik Hastalığına; Canavan Hastalığı’ndan VSD’ye farklı tanılar konmuş ailelerin ilk anda şaşkınlıkla verdikleri tepkilerden gelişim sağladıkları tüm aşamalara detayları ile yer veren yazar, aynı zamanda anne-baba duygularını, çevre duyarlılığını, krizlerin kontrol altına alınması hususunda yapılabilecekleri, özel eğitimin Türkiye’deki seyrini net bir şekilde gözler önüne seriyor.

Aylin Çalışkan’ın kaleme aldığı, Cenevre Fikir Sanat Yayınları tarafından basılan Perşembe Anneleri, özel gereksinimli çocuklarının doğru bir tedavi ve eğitim almasına özen gösteren tüm anne-babalara rehberlik edecek, nitelikli ve muhakkak okuması gereken bir eser.

Şimdiye değin evde, kapalı kapılar ardında olan özel çocuklar artık sosyal yaşama daha çok katılıyorlar. Yasal düzenleme ve desteklerin katkısı var ama yetmez. Bu konuyu daha fazla “görmeli”, “duymalı” ve “anlamalı”...

“Çocuklar anne-babalarının tutum ve davranışlarını birebir kopyalar. Bu konuda aile hangi tutumu sergiliyorsa, çocuk da o yönde hareket edecektir. Ancak olumsuz bakış açısına sahip çocukları değiştirmek yine duyarlı eğitimci ve ebeveynlerin elinde.”

“Şimdiye değin evde, kapalı kapılar ardında olan özel çocuklar artık sosyal yaşama daha çok katılıyorlar. Yasal düzenleme ve desteklerin katkısı var ama yetmez. Bu konuyu daha fazla “görmeli”, “duymalı” ve “anlamalı”... 

Özel bir arkadaşla büyüyen çocuklar meslek sahibi olduğunda kaldırımlar, yaya geçitleri, toplu taşıma araçları kısacası bütün şehir ve hayat “engelsiz” olmaz mı?”

Bu kitap neden çok önemli…

Çünkü bu kitap, çocuklarının farklı geliştiğinin ayırdında olmayan ebeveyn ya da yakınları için dikkat uyandıran bir kitap.
Erken tanı koyulabilmesi,  farklılıkların erken gözlemlenebilmesi için örnek vakalarla algı yaratması, gelişimi farklı seyreden çocuk ebeveynlerinin yalnız olmadıklarını görerek psikolojik olarak rahatlaması, diğer özel çocuk aileleri ile bir araya geldiklerinde ne büyük başarılara imza atılabileceğini gösterdiği için motivasyon uyandırıcı ve STK gücünü hissettirerek sosyalleşmeye yönlendirici bir kitap.
Kendilerini ve çocuklarını hayatın merkezi sanıp, en küçük bir sorunda boşluğa düşen sağlıklı çocuk ebeveynlerine de ayrı bir motivasyon kaynağı.


Yazar Aylin Çalışkan Nam-ı Diğer Aylin Anne kimdir?

Aylin Çalışkan / Aylin Anne  Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Bölümünden mezun oldu. 

Devlet Planlama Teşkilatı başta olmak üzere pek çok kurumda insan kaynakları alanında çalıştı.


Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünden Zihinsel Engelliler Öğretmenliği eğitimini aldı. Son 12 yıl zihinsel engelli, özel eğitim gereksinimi olan ve öğrenme güçlüğü çeken çocuklarla çalıştı

Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki görevini yanı sıra MEB personeline “Öğrenmeyi Öğrenme” ve “Özel Eğitim Anlayışı Geliştirme” eğitimleri verdi.

2006 yılında Eğitim Bilimleri Derneği’ni kurdu. Çeşitli STK'larda gönüllü olarak çalıştı.

Sabah-Kitap' ta çocuk kitapları editörlüğünü yaptı. 


2009 yılında anne oldu. Bir büyük aşkın anne yanı olduğu için kendini mutlu olarak tanımlıyor. 

Bilgi ve deneyimlerini anne ve ailelerle paylaşmak için 2010 yılında aylinanne.com blogunu açtı. 2013 Şubat ayından bu yana Hürriyet Gazetesi' nin internet sitesinde anne-çocuk üzerine yazıyor. 


2014' ten itibaren Psikolojik Danışmanlık görevi yürüten Aylin Çalışkan ailelere, özellikle anneler çeşitli konularda seminerler veriyor.  




Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.