BEBEKLERE NİÇİN SU VERİLMESİN


12 Kasım 2014 Çarşamba

BEBEKLERE NİÇİN SU VERİLMESİN
Yeni doğanlar başta olmak üzere bebeklere su verilmesi konusunda yeni nesil hekimler "asla" yaklaşımını benimsese de bazı ses getiren otoriteleri hala bebeklerin su gereksinimlerinin karşılanmasını önermektedir.
Sudelina'nın doğduğu özel hastanedeki çocuk doktoru ilk muayene sonrası su verilmememizi önermişti. Anne de ısrarla bir iki yudum su vermemiz gerektiğini söylüyordu. Hastanede çalışan ve öncesinden tanıdığım ve güvendiğim bir bebek hemşiresi de "Biz alenen size su verin diyemeyiz, çünkü hekiminizin dediğinin dışına çıkamayız ancak ben kızım doğduğunda verdim ve yine olsa yine verirdim." demişti. Sudelina anne sütü açısından talihsiz bir bebek olduğu ve mama ile beslendiği için ben kızıma ilk günden itibaren damla damla da olsa su verdim.
Konu ile ilgili Doktorumuz Sayın Oktay DİKMEN hocanın aşağıda paylaştığım yazısını okuduğumda da aslında doğru olanı yaptığımı gördüm. Zira şahsi düşüncem vücudunda bilurubin seviyesi artan ve onunla mücadele eden bebeklere az miktarlarda (1-2 damla) ve belirli aralıklarla su verilmesi normaldir.
BEBEKLERE NİÇİN SU VERİLMESİN / Prof. Dr.Oktay DİKMEN

Su hayattır.
Bebeklerin vücutlarının su içeriği vücut ağırlığının %75-80’i dir. Erişkinlerde bu oran %55-60 dır. Bebekler su kısıtlamasına duyarlıdır.
Su gereksinimi; gizli su kayıpları, kalori tüketimi ve idrar yoğunluğu, tuvalet, solunum sayısı, bulunduğu ortamın ısısı, terleme vs. ilişkilidir.
Bebekler ; vücut ağırlıklarının her birimi için erişkenlerden fazla su tüketmek zorundadır.
Sağlıklı bir bebekte günlük tüketilen su miktarı vücut ağırlığının %10-15 i erişkinlerde %2-4 dür.
Günlük su gereksinimi; 3-10 kg arası çocuklar için 100ml/kg dır.
Terle, solunumla, idrar ve kaka ile su kaybı tam olarak ölçülemez.
Bebeklere  bir yaşına kadar su vermeyin diyenlerin argümanları
-Anne sütünde zaten su var.
-Mide boş yere su ile doldurulmasın
-Bebeğin susuzluk duygusunu maskeleyip emmesi engellenmesin şeklindedir.
Anne sütünün 1 litrede 876 ml sinin su olduğu bir gerçek. Ancak;  hava sıcak, bebek hasta (ateşli), çok hareketli, ishal veya kabız ise ek besin alıyorsa mutlak su verilmelidir.
Bebeğin  kayıplarını yerine koymazsak  dehitratasyon sonucu kan elektrolit dengesi bozulur kalpte aritmi, kramplar, böbrek yetmezliği gelişebilir.
Kalorisi olmayan, tokluk duygusu yaratmayan suyun verilmesinin ne zararı olabilir. Susuzluk duygusunu maskelemesine gelince; bebek susadığı için değil acıktığı için emer.
Bebeklerin mideleri 1-3 saat içinde boşalır.Anne sütü bebek midesini 15-45 dakikada terk eder. Su da hiçbir yoğunluğu olmadığı için mideyi çok erken terk eder.
Su gereksinmesini anlatamayan bebeğe her emzirmeden sonra veya iki emzirme arası su verilmesinin bir sakıncası yoktur.
Annesinin sütündeki su bebeğe kendi bedensel ve çevresel koşullarında yeterli ise zaten suyu reddecektir.

En iyi ölçü bebeğin kendisi olmalıdır.


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

© Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı
Maira Gall
Okuyan Anne - Yeni Nesil Annenin Kitaplığı - ©

Blog Tasarımı

Bu sitede yayınlanan yazılar ve resimlerin izinsiz kullanılması
5846 sayılı fikir ve sanat eserleri yasasına aykırıdır.